NAM schade

NAM schade

NAM schade staat voor de aardbevingsschade dat door de Nederlandse Aardolie Maatschappij is veroorzaakt. Hoewel velen denken dat er geen aardbevingen in Nederland kunnen plaatsvinden, is dit absoluut niet waar. Zo kennen we in Nederland zowel natuurlijke aardbevingen (voornamelijk in Zuid-Nederland) als geïnduceerde aardbevingen (voornamelijk in Noord-Nederland). Geïnduceerde aardbevingen zijn aardbevingen die ontstaan als direct gevolg van de gaswinning in Nederland. Door deze gaswinning ontstaan namelijk lichte bevingen, die in principe nauwelijks voelbaar zijn. Echter, wordt een beving heviger en is deze wel voelbaar, dan is de kans aanwezig dat er schade aan huizen in de omgeving ontstaat. Is dit het geval, dan spreekt men van NAM schade. Zeker de laatste maanden is er meer sprake van NAM schade. Dit komt omdat er meer gas gewonnen wordt in Nederland, waardoor er automatisch ook meer bevingen ontstaan in de omgeving. Voornamelijk inwoners van Groningen hebben hierdoor te maken met schade.

NAM schade is erg vervelend, omdat u nagenoeg niets kunt doen om de schade te voorkomen en de NAM schade bovendien veel geld kan kosten. Zo kan het duur zijn om uw huis weer te laten repareren na de NAM schade, waardoor u hoog in de kosten komt te zitten.

Compensatieregeling NAM

U hoeft zelf niet op te draaien voor de kosten van de NAM schade. NAM herstelt en betaalt de schade die veroorzaakt is door de bevingen, zorgt NAM ervoor dat gebouwen bouwkundig versterkt worden en kunt u als woningeigenaar tevens profiteren van de compensatieregeling van NAM schade. U heeft recht op deze compensatieregeling als er sprake is van aantoonbare schade en waardedaling bij de verkoop van uw woning. En is er sprake van uitzonderlijke NAM schade aan uw woning en zijn bovenstaande compensaties van de kosten niet voldoende, dan bestaan er ook regelingen voor bijzondere situaties.

Aardbevingsschade

Voornamelijk in Groningen hebben veel huishoudens te maken met aanzienlijke aardbevingsschade. Dit is schade die aan de woning is aangebracht door aardbevingen in de regio, waardoor er bijvoorbeeld scheuren in woningen zij ontstaan. In gevallen van aardbevingsschade kunt u aanspraak doen op de Regeling Waardevermeerdering. Of u nu te maken heeft met een kleine scheur in uw woning of enkele grote scheuren in uw woning.