Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen

Als u gebruik wilt maken van de Regeling Waardevermeerdering, dan kunt u een keuze maken uit een aantal verschillende energiebesparende maatregelen. Energiebesparende maatregelen treffen betekent niet alleen geld en het milieu besparen, maar verhoogd bovendien het algemeen woongenot. Er zijn uiteenlopende manieren om te besparen op energie (gas, water, licht) die in veel gevallen geen tot nauwelijks geld en moeite kosten. Om bijvoorbeeld energie te besparen tijdens het koken kan de deksel op de pan gezet worden en voor het besparen van elektriciteit is het volledig uitzetten van elektrische apparaten alvast een goed begin. Natuurlijk zijn er ook andere energiebesparende maatregelen die naast een aanpassing van de huidige woonsituatie een investering vereisen, maar waarvan het resultaat zich op lange termijn terugbetaalt. Energiebesparende maatregelen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen en het aanleggen van vloerisolatie.

Zonnepanelen

Een snelle afname van de beschikbare energiebronnen heeft erin geresulteerd dat de bewustwording voor het nemen van energiebesparende maatregelen drastisch toe is genomen. Een van de maatregelen is de overstap van gewone naar natuurlijke energie, waarbij op inventieve wijze gebruik wordt gemaakt van zonlicht welke omgezet wordt in energie. Hiervoor kunnen zonnepanelen geplaatst worden. De afgelopen jaren is de populariteit van het plaatsen van zonnepanelen toegenomen, niet in de laatste plaats omdat de panelen tegenwoordig ook bij minimaal zonlicht voor een optimaal resultaat zorgen. Dit heeft tot gevolg gehad dat de prijs van de zonnepanelen nu bijzonder goed te noemen is en de investering redelijk snel terug verdiend wordt. De eenmalige uitgave levert op den duur een groot rendement op, omdat de benodigde elektriciteit via de zonnepanelen opgewekt wordt. Niet alleen particulieren zetten zonnepanelen is als een van de energiebesparende maatregelen, ook steeds meer bedrijven en de overheid kiezen ervoor om zonnepanelen te installeren. De energiebesparende maatregelen worden in sommige gevallen zelfs door de gemeente ondersteund door het verlenen van een subsidie. Dit kan echter van gemeente tot gemeente verschillen en er zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden. Toch blijft het plaatsen van zonnepanelen een bijzonder goede optie om te besparen op het huidige verbruik van energie. Als de investering eenmaal terugverdiend is kan levenslang genoten worden van gratis energie, want de zon zal blijven schijnen.
subsidie zonnepanelen

Zonneboiler

subsidie zonneboiler
Een zonneboiler zorgt voor een flinke besparing op energie. Door middel van zonnecollectoren wordt water verwarmd, dat in de boiler wordt opgeslagen. Het warme water kan vervolgens worden gebruikt voor bijvoorbeeld keuken en badkamer, zoals douche en bad.

Combiketel met hoog rendement

Met een nieuwe HR-ketel zal uw gasverbruik flink dalen. Omdat u minder gas verbruikt voor verwarming en warm water, bespaart u veel geld. Ook belast u het milieu minder door een lagere CO2-uitstoot, waardoor u bijdraagt aan een beter klimaat. Een hoog rendement combiketel zorgt voor een besparing van gemiddeld € 500,- als u nu nog een oude cr-ketel heeft (bron: milieucentraal.nl).
subsidie combiketel

Warmtepomp

subsidie warmtepomp
Een warmtepomp genereert warmte uit de aarde of lucht. De warmte die de aardwarmtepomp of luchtwarmtepomp genereert, kan worden gebruikt voor het verwarmen van uw woning of water. Hierdoor zult u flink minder stookkosten hebben.

Vloerisolatie

Tot de andere mogelijkheden voor het nemen van energiebesparende maatregelen behoort vloerisolatie. Een geïsoleerde vloer heeft meerdere voordelen: het woongenot wordt door de isolatie verhoogd, omdat de vloer altijd een aangename temperatuur heeft en de isolatie verminderd de stookkosten. Bij een koude vloer wordt automatisch de omgevingstemperatuur verhoogd, wat resulteert in het verbruik van meer energie. Daarnaast zorgt vloerisolatie voor het voorkomen van oppervlaktecondens. Omdat er tegenwoordig verschillende manieren zijn om vloerisolatie aan te brengen, behoort deze optie tot de zeer betaalbare energiebesparende maatregelen.
isolatie vloerisolatie gevelisolatie muurisolatie dakisolatie

Dakisolatie

isolatie vloerisolatie gevelisolatie muurisolatie dakisolatie
Een investering in dakisolatie geeft dubbel plezier. Aan de ene kant gaat het woongenot omhoog. Dakisolatie zorgt voor een beter wooncomfort. Daarnaast zorgt dakisolatie voor koeling in de zomer. Verder gaat u flink besparen op energie, omdat de warmte niet aan alle kanten het dak uit vliegt.

Gevelisolatie

Veel warmte en dus geld aan stookkosten gaat verloren door de gevel. Aangezien de gevel vaak uit een grote oppervlakte bestaat, kan er veel winst worden behaald door het aanbrengen van gevelisolatie. De kosten vallen vaak mee, terwijl je met meer plezier in huis zit. De koudeval is een stuk minder, in de zomer blijft het wat koeler in de woning.
isolatie vloerisolatie gevelisolatie muurisolatie dakisolatie

Muurisolatie

isolatie vloerisolatie gevelisolatie muurisolatie dakisolatie
Een betrekkelijk goedkope en eenvoudige manier van besparen is het aanbrengen van muurisolatie. Een spouwmuur isoleren kan op diverse manieren. Met ons advies weet u precies waar u aan toe bent. Ook hier geldt dat het wooncomfort flink omhoog gaat.

Kozijnen vereist voor HR++(+) glas of glas voor monumenten

Laat u in het kader van de Regeling Waardevermeerdering HR++(+) glas plaatsen, of plaatst u isolerend glas op een monument? Dan kunt u ook de kosten voor het vervangen van de kozijnen vergoed krijgen, als deze vereist zijn voor het plaatsen van het glas.
Verschiedene Fenster

HR++ (+) glas of isolerend glas voor monumenten

HR++ glas
Met HR++ glas verliest u minder warmte door uw beglazing. Daardoor zult u minder hoeven stoken. Het rendement is te vergelijken met circa 7% op een spaarrekening. Ook heeft u minder last van koudeval, waardoor u meer wooncomfort geniet.

HR luchtverwarmer

HR luchtverwarming heeft als voordelen dat het systeem verwarmt en tegelijkertijd ook ventileert. De lucht in de woning wordt afgezogen en deze warme lucht wordt gefilterd en weer verder verwarmd in de luchtverwarmer. Omdat de lucht van binnen al warm is, is een HR luchtverwarmer erg zuinig. Door ook lucht van buitenaf in te blazen, wordt de woning steeds voorzien van frisse lucht.
hr luchtverwarming

(Micro) HRe ketel / Micro-WKK

micro-wkk micro hre ketel
Met een micro HRe ketel of Micro-WKK (warmtekrachtkoppeling) wordt niet alleen warmte maar ook elektriciteit geproduceerd. Dit maakt een micro HRe-ketel erg aantrekkelijk. Net als met zonnepanelen kan opgewekte stroom die niet gebruikt wordt, worden teruggeleverd aan het net. Heb je te weinig ruimte voor zonnepanelen, dan is dit een goed alternatief om stroom mee op te wekken.

Warmte koude opslag

Warmte koude opslag is een energiezuinige manier om warmte en koude op te slaan. Met deze duurzame techniek kan uw woning worden verwarmd of gekoeld. Deze energiebesparing is goed voor uw portemonnee en het milieu.
warmte koude opslag WKO

Warmteterugwinningssysteem

warmteterugwinsysteem warmteterugwinningsysteem WTW
Warmteterugwinning bespaart energie. De warmte uit de afgevoerde lucht van binnen, wordt afgegeven aan de koudere lucht die van buiten komt. Met de warmteterugwinunit wordt de woning op effectieve wijze verwarmt.

Pelletkachel

Een pelletkachel verwarmt de woning met kleine brokjes hout, ook wel pellets genaamd. Deze pellets gaan in een reservoir en worden naar behoefte door een automatische vijzel naar de vuurhaard getransporteerd. Pelletskachels zijn erg zuinig en en geven een goede besparing op uw energienota.
pelletkachel

Infrarood verwarming

infrarood-verwarming
Infrarood verwarming is niet alleen zuinig, het geeft ook een zeer comfortabele warmte. De straling doet aan alsof de zon op je schijnt. Daarnaast wordt niet de lucht in de ruimte verwarmd, maar de objecten in de ruimte. Hierdoor wordt de temperatuur gelijkmatiger verdeeld. Met zonnepanelen kan de stroom die de infrarood panelen gebruiken duurzaam worden opgewekt. Hierdoor kun je met een eenmalige aanschaf van infrarood en zonnepanelen jarenlang gratis en zonder onderhoud van verwarming genieten, zonder maandelijkse kosten.

LTV lagetemperatuurverwarming

Lagetemperatuurverwarming (LTV) is geschikt als uw woning zeer goed geïsoleerd is. Het water van de centrale verwarming wordt met LTV verwarmd tot maximaal 55 graden. Bij een standaard CV kan dit oplopen tot wel 80 graden. Omdat het water minder heet gestookt wordt, bespaar je veel gas en geld bij een lage temperatuur verwarming. Ook zorgt LTV voor een gezondere lucht in de woning. Het systeem is in de meeste gevallen te koppelen aan uw bestaande HR-ketel of warmtepomp.
lagetemperatuurverwarming LTV

Energiezuinige vloerverwarmingspomp

pomp vloerverwarming
Door het vervangen van de bestaande pomp van de vloerverwarming door een energiezuinige pomp, kan veel energie bespaard worden. Dit alles op goedkope en eenvoudige wijze. Door het plaatsen van een modulerende pomp bespaart u al gauw 500 kWh per jaar, ofwel meer dan € 100. Dit is een van de goedkoopste manieren van besparen met een terugverdientijd van ongeveer 3 jaar.

Wendy energieverbruiksmanager gekoppeld aan slimme meter

De Wendy energieverbruiksmanager is een uniek energiesysteem. Met Wendy kun je monitoren wat je elektriciteits-, gas- en waterverbruik is. Maar ook kun je met Wendy via een app op smartphone of tablet je verwarming bedienen of zelfs de verlichting aanzetten. Ook is het mogelijk bewegingssensoren te plaatsen, zodat verwarming of licht alleen aangaat, wanneer er daadwerkelijk iemand in de ruimte aanwezig is. De besparing met dit systeem is ca. 15% op uw energienota. (zie ook: Energieproject Zwolle van onze partner MijnHuis-online)
wendy energiemanagement flexicontrol